ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
CHRIS HANI BARAGWANATH ACADEMIC HOSPITAL
JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA

CHRIS HANI BARAGWANATH ACADEMIC HOSPITAL TRAUMA FELLOWSHIPS

(CHBAH TRAUMA FELLOWSHIPS)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΟΡΘΟΠΑΙ∆ΙΚΗΣ

ΣΤΟ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

CHRIS HANI BARAGWANATH ACADEMIC HOSPITAL — CHBAH

(ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, Ν. ΑΦΡΙΚΗ)

Το Chris Hani Baragwanath Academic Hospital (CHBAH) είναι το 3ο μεγαλύτερο Nοσοκομείο στον κόσμο, με έκταση 173 στρέμματα, 3.200 κρεβάτια και 6.760 μέλη προσωπικού. Οι εγκαταστάσεις στεγάζονται σε 429 κτίρια με συνολική επιφάνεια 233.795 m2. Το Nοσοκομείο βρίσκεται στην περιοχή Soweto του Johannesburg (Γιοχάνεσμπουργκ) της Νότιας Αφρικής. Το Soweto, ακρωνύμιο του South Western Township, είναι η περιοχή που έμεναν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία του Γιοχάνεσμπουργκ. Μετά το Apartheid συνεχίζει και στεγάζει τον φτωχότερο πληθυσμό της περιοχής που αριθμεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους. To CHBAH εξυπηρετεί όλον αυτόν τον πληθυσμό προσφέροντας υψηλότατης ποιότητας υπηρεσίες με Ιατρικό Προσωπικό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Witwatersrand. Αντίστοιχο ρόλο έχουν παρακείμενα μικρότερα Νοσοκομεία, το Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Charlotte Maxeke, το Νοσοκομείο Helen Joseph, το Νοσοκομείο της Μητέρας και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Rahima Moosa. Περίπου το 70% των εισαγωγών αφορά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 160 θυμάτων κάθε μήνα με τραύματα από πυροβολισμούς. 

Κάθε χρόνο, καταγράφονται περίπου 150.000 εισαγωγές ασθενών και 500.000 εξωτερικοί ασθενείς.

 

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών που εξυπηρετούνται στο CHBA σε συνδυασμό αφενός μεν με το ιδιαίτερα υψηλό κλινικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των γιατρών του, αφετέρου δε με τη διαρκή ανάγκη για πρακτική / hands—on βοήθεια που καλύπτεται από συναδέλφους τους με διεθνή δράση, καθιστά το περιβάλλον ιδανικό για απόκτηση γνώσεων και σημαντικής εμπειρίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά για επείγοντα και περιστατικά τραύματος.

 

Σήμερα και ύστερα από τη θέσπιση του Νόμου 4655/2020, δίνεται η ευκαιρία σε Ιατρούς Ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής & Ορθοπαιδικής μέσω υποτροφιών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να εκπαιδευτούν στο κορυφαίο παγκοσμίως Κέντρο Εκπαίδευσης Trauma Directorate του CHBAH. Εκτός από αυτές τις ειδικότητες και εφόσον μένουν αδιάθετες κάποιες από τις 16 θέσεις που προβλέπονται ετησίως, μπορούν να έχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση και άλλες ειδικότητες όπως: 

 

  • Αναισθησιολόγοι
  • Θωρακοχειρουργοί
  • Αγγειοχειρουργοί
  • Νοσηλευτές ΤΕΠ & Χειρουργείου
  • Νοσηλευτές Διαχείρισης Αρχείου Τραύματος
  • Διασώστες

 

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 

 

  • ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ — ΕΚΠΑ
  • ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ  — ΑΕΜΥ ΑΕ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ — ΥΥ
  • ΑΜΚΕ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ & ΠΡΟΟΔΟΣ — Α&Π
Η ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος (Α&Π) έχει οριστεί υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση και την τεχνική εποπτεία του Προγράμματος. Μετά την πάροδο 5ετίας την οικονομική στήριξη του έργου αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.